Красимир Захов: Любовта към плуването ми помага и води напред

Aug 30, 2022

Красимир Захов: Любовта към плуването ми помага и води напред

Красимир Захов е треньор по плуване, който уверено заявява, че причината да се занимава с този спорт е една - любовта към него! Разказва, че влиза в басейна на 6-годишна възраст, за да мине по стълбичката от начало до край. В кариерата си като състезател по плуване, Краси е многократен рекордьор на България, участник на европейски и световни първенства за мъже, както и на олимпийските игри в Сидни през 2000 година. Майстор на спорта и плувец №1 на България за 1998 година.

След приключване на спортната си кариера, логично се насочва към треньорската професия – първо става помощник треньор, а после и треньор, преминава през управител на спортен клуб и стига до управител на цял комплекс. В момента е управител на плувен клуб “Спринт-София”, като е и главен треньор на клуба. Паралелно със сегашната си дейност продължава да участва на състезания за ветерани, откъдето най-големите му успехи са европейски и световни титли.

Ето и какво отговори на въпросите на SportPoint:


Какво според теб, е нивото на масовия спорт в България?

 

- Нивото на масовия спорт в България според мен е добро. Броят на съоръженията е приличен, а доста хора започват да разбират колко важно всъщност е да поддържаш прилична форма”. Добавя, че възможностите за развитие на тази сфера са свързани с предоставянето на по-детайлна информация - къде, какво и как се предлага.


Красимир Захов2.jpg 92.26 KB


Какви са възможностите за развитие пред масовия спорт?

 

 - SportPoint e много добър пример за това, как трябва да се правят нещата – основно чрез предоставяне на информация относно какво, къде и кога”


По какъв начин хората възприемат спорта и социалната му роля?

- За съжаление, имиджа на спорта, и в частност на добрите спортисти, не е на нужното ниво в България. В развитите страни, и по-специално в САЩ, добрите спортисти са уважавани публични личности. Това трябва да се стремим и ние тук – да издигаме имиджа на спорта и спортистите на по-високо ниво.


Красимир Захов3.jpg 113.86 KB



Какво би препоръчал на SportPoint и целите които си поставя да, популяризира и развива спорта?

 

- Продължавайте да се развивате със същия темп и посока