Децата и спортът

Aug 02, 2023

Децата и спортът

Най-уязвимата група

В контекста на случващото се в момента, което най-просто може да се определи като постоянно променяща се несигурност, е важно да осмислим най-вече две неща:

а) Какво в живота ни е наистина важно

б) Какво положително правим или бихме могли да направим в тази посока?

Отговорът на първия въпрос, поне за хората, които са станали родители, е сравнително лесен – децата. Отговорът на втория е функция на първия и минава през призмата и представата на всеки един родител. Тъй като са на възраст, в която не могат да взимат винаги правилни решения или да се грижат сами за себе си, а са изцяло зависими и подвластни на решенията, действия или бездействия на възрастните, децата са най-уязвимата и в същото време много важна социална група.

За нас, от SportPoint, децата са основен приоритет и за да подпомагаме развитието им, се опитваме да правим спорта и физическата активност по-достъпни и популярни сред тях. Добре известно е, че редовната физическа активност при децата и подрастващите е основна предпоставка те да растат здрави, да се чувстват добре през деня, да имат по-здрав сън през нощта. Проучванията показват, че дори едно физическо занимание или отделни прояви на натоварване – от средно до високо, допринасят значително за намаляване нивата на тревожност и раздразнителност у децата, като в същото време повлияват положително вниманието и концентрацията им. В сравнение с връстниците си, които не са толкова физически активни, децата, които спортуват редовно, имат по-здрава сърдечно-съдова система, по-добре развита мускулатура, по-малко мазнини и по-здрава костна система, като при тях рискът от редица хронични заболявания значително намалява. Освен това, редовната физическа дейност допринася за подобряването на когнитивната дейност на мозъка, по-бързото възприемане на информация и повишава концентрацията, което помага тези деца да имат и по-добри резултати в училище.

 

спортът и децата 4.jpg 109.95 KB


Децата и спортът

Детството и юношеството са основните периоди (затова и от изключителна важност), в които децата могат да развият своята координация, моторика, концентрация и като цяло да изградят здравословни навици и физически умения като основа за един пълноценен начин на живот занапред. В този период редовната физическа активност и привикването към нея са от изключително значение.  

За да навлезем в широката тема „децата и спорта“, ще започнем с това какви са основните видове физическа активност при децата и каква е нуждата от спорт и движение на детето в зависимост от възрастта.

·        Аеробна активност и натоварване – Повтарящи се (циклични) движения и дейности, които водят до повишаване на кръвообращението и притока на кислород в кръвта. Те могат да се изпълняват както с по-ниска, така и с по-висока интензивност и спомагат най-вече за правилното развитие и укрепване на сърдечно-съдовата и дихателната системи, такива са: ходене, бягане, колоездене, изкачване на стълби, плуване и други.

·        Мускулна активност и натоварване – Това са натоварвания, които развиват отделни мускули или мускулни групи и спомагат най-вече, за изграждане и поддържане на правилна, стойка, походка, стоеж и седеж. Такива упражнения са: катерене и висене по лостове, катерушки и дървета, набирания, лицеви опори, коремни и гръбни преси, клякания и други.

·        Активности и натоварвания, заздравяващи костите и сухожилията – Натоварванията, които влияят благоприятно върху костите и сухожилията и им помагат да растат по-здрави, са скачане, прескачане, бягане и практикуването на игри, включващи скокове и рязка смяна на посоката.

спортът и децата 1.jpg 78.79 KB


Децата между 3 и 5 години

За да растат здрави и силни, децата в предучилищна възраст (между 3 и 5 години) имат нужда от движение през целия ден. Това движение им е необходимо, за да може костите им да растат здрави, мускулатурата им да се развива правилно, а също и за да се избегне излишното натрупване на мазнини. Времето, което децата трябва да прекарват в спорт и физически активности, изразяващо се най-вече в игри, бягане, скачане, танци и други подобни, не е точно определено, но доклад на Министерството на здравеопазването на САЩ, дава представа и насока, като препоръчва поне 3 часа дневно от времето на децата да бъде ангажирано с такива занимания.

Поради същата причина голяма част от времето и заниманията на децата в детските градини е запълнено с игри или спорт. Когато обаче са затворени вкъщи или са изолирани от връстниците си, децата трудно успяват да достигнат нивата на физическа активност, в сравнение с игрите и заниманията си сред тях. Причините за това са най-вече липсата на структурирана дневна програма, достатъчно пространство, както и външни стимули. Преодоляването на тези пречки, изисква допълнителна мотивация и организация, най-вече от страна на родителите, които към ежедневните си задължения трябва да намерят време и сили да организират и такива, които да държат децата активни. Ето и няколко съвета и идеи, които може да ви бъдат полезни:

·        Започнете рано – Това може да ви помогне да използвате времето сутрин за по-ефикасно организиране на задачите за през деня или за направа на утринна гимнастика, ако може заедно с децата.

·        Давайте личен пример – Личният пример е основен фактор децата да възприемат и изпълняват физически упражнения под различна форма. Това също е и чудесна възможност и вие да включите повече движение и упражнения в дневната си програма, което ще повиши тонуса и нивото ви на активност. Може да започнете с най-прости и общи упражнения за разгряване и разтягане: въртене на крайниците и частите на тялото си в двете посоки, започвайки от главата и слизайки надолу към глезените. Засилването на кръвообращението чрез преминаване към по-интензивни упражнения като клякания, подскоци или лягания-ставания от пода, увеличава притока на кислород в кръвта и към мозъка и спомага за активизирането на всички важни органи и жизнени функции на тялото, което особено сутрин е чудесен начин да го „събудите“ и подготвите за предизвикателствата на деня.

·        Повече време навън – Това, разбира се, е най-добрият начин за реализирането на физически движения и активности за децата. Тогава, когато програмата ви позволява, използвайте: колела, топки, хвърчила, кънки и всичко, което може да накара децата да тичат, скачат и играят.

·        Използвайте всички случаи за движение – Изкачване и слизане по стълби, подреждане на стаята, оправяне на легло и други домашни дейности могат да бъдат начин децата да получават повече движение, като в същото време са полезни.

Вкарайте допълнителни активни игри и занимания – Определете време от деня, в което да провеждате активни игри или занимания. За целта може да създадете за децата предизвикателства от тип „Бързи, смели, сръчни“ или маршрут с допълнителни предизвикателства, през който трябва да преминат – да се покатерят по стълбата, да минат под масата, да целят с мека топка кофата и др. Може също да засичате време с цел „поставяне на рекорди“, което ще стимулира децата да се ангажират повече и за по-дълго. Гледането на телевизия и анимации също може да бъде съчетано с физическа дейност – например по време на реклами или между отделните епизоди децата се мотивират да правят клякания, подскоци, да танцуват, ходят на четири крака или други такива.

Ученици и юноши

Деца на възраст между 6 и 17 години имат нужда от физически натоварвания поне 1 час на ден. Освен от средно до високоинтензивни аеробни натоварвания, които са необходими ежедневно, децата и подрастващите на тази възраст имат нужда да включват в програмата си и упражнения, които развиват мускулатурата (поне 3 дни в седмицата) и заздравяват костите им (поне 3 дни седмично).  

Ето и няколко полезни съвета в тази посока:

·        Лесно можете да определите нивото на аеробно натоварване при дадено упражнение чрез прилагането на следния тест: ако по време на натоварването (ходене, каране на колело, др.) детето може да говори, но не може да пее, то нивото на натоварване се счита за средно. Ако по време на натоварването, детето може да каже само няколко думи преди да спре, за да си поеме въздух, то натоварването се счита за интензивно. Имайте предвид, че едно и също натоварване при различни деца може да има различно изражение (средно при едни, високо при други), което зависи от фактори като възраст, общофизическа или моментна форма.

·        В периоди на интензивен растеж, какъвто е пубертетът, мускулните упражнения и активност са от изключителна важност, за да се избегне рискът от изкривяване и деформация на стойката, който може да бъде причинен от много бързото израстване на костната система и не толкова бързото развитие на мускулната.

·        Упражненията за заздравяване на костите са от значителна важност за децата и юношите в периода преди и по време на пубертета, защото тогава се наблюдава най-голямо натрупване на костна маса и костен растеж в тялото.

·        Най-съществените ползи от физическата активност и спорта и при децата, и при възрастните са свързани най-вече с обема, който се осъществява.

Таблицата по-долу ще ви даде представа какво натоварване упражняват различните спортове и физически дейности върху децата. Ние, от SportPoint, създадохме удобна и интересна за децата „Дневна доза за Спорт на SportPoint”, която може да свалите тук и която ще помогне на вас и децата ви да бъдете по-лесно и по-дълго физически активни през деня, защото: „Колкото повече – толкова по-добре“.

SportPoint Infographic - Why sport matters for kids.png 268.66 KB

Като обобщение

Най-големите ползи от физическата дейност не са свързани с принципи от прилагането ѝ като честота, интензивност или продължителност на натоварването, нито пък са резултат от „правилна“ комбинация между аеробни, мускулни или упражнения, укрепващи костната система. Проучванията показват, че най-големите ползи от физическата активност и спорта, са свързани най-вече с обема, който осъществяваме, както при децата, така и при възрастните. В същото време възрастните играят основна роля за осигуряване и предлагане на възможности за спорт и физическа дейност на децата, съобразени най-вече с тяхната възраст. Правейки това, те помагат на децата да изградят една стабилна и здрава жизнена основа и да насочат посоката на по-нататъшното си развитие в грижа и опазване на здравето чрез спорт и движение. Затова независимо на каква възраст са децата ви, поощрявайте ги да са физически активни и да изпълняват дейности и упражнения, които най-вече им харесват. За целта им подсигурявайте необходимата среда и/или екипировка. По този начин децата ви ще привикнат по-лесно към физическите натоварвания и ще ги приемат по-скоро като нещо приятно, отколкото като задължение. Даването на личен пример и включването в спортните дейности е ключов и сигурен начин повече членове на семейството ви да се чувстват добре и да бъдат по-здрави. А ние от SportPoint ще бъдем винаги до вас, за да ви помагаме в тези начинания, скъсявайки разстоянието между вас и спорта. Защото…..

Спортът ни свързва 😊